Beelden Sophocles & Doryphoros van Polykleitos
Bericht geplaatst op: 2-2-2016

De sectie Klassieke Talen had de wens een klassiek beeld aan te schaffen ter ondersteuning van het onderwijs en ter (passende) aankleding van de school. Hiervan is een groot educatief project/wedstrijd gemaakt voor de 4e klassen. In groepen van twee of drie hebben de leerlingen hun keus gepresenteerd en verdedigd. Tien finalisten hebben uiteindelijk een pleidooi gehouden voor hun beeld. Ditmaal ten overstaan van een door de stichting Vrienden extern geworven jury. Uiteindelijk heeft de jury Sofie Sajtovic en Hanna Kruijsse uitgeroepen tot de winnaars van het project. De stichting Vrienden had destijds toegezegd het beeld van Sofie en Hanna, Sophocles van de Lateranen, te financieren.

Het heeft even geduurd, maar hieronder het verhaal hoe de aankoop van deze prachtige beelden tot stand is gekomen:

Het beeld van Sophocles van de Lateranen was gevonden op de site van een winkel in Californië. De verkoper wilde het echter niet opsturen. De sectie Klassieke Talen moest zelf het transport regelen. Dit was het begin van een maandenlange zoektocht zonder succes naar betaalbare vervoerders en andere verkopers in Europa. Uiteindelijk hebben we in een hele bijzondere werkplaats in Brussel een beeld van Sophocles gevonden (zie foto linksonder) en afgelopen meivakantie daar zelf opgehaald. Enige punt is dat het een stuk kleiner (en ook goedkoper) is dan het door Sofie en Hanna voorgestelde beeld, dus daarom hebben we van de rest van het budget nog een beeld besteld, twee meter twintig hoog en een joekel van een topper: de Doryphoros van Polykleitos (zie foto rechtonder). Het is nog even de vraag of alle mallen van dit beeld in de gigantische loods gevonden kunnen worden (ze trekken daar anderhalve maand voor uit…) maar als het er is, dan komt er ergens rond januari 2018 ook een groot standbeeld in de school dat toch maar mooi ons in ieder geval voor eeuwig aan jullie jaarlaag en Sofie en Hanna in het bijzonder zal doen denken.